Αδελφοί Ταβιάνι στο Ταινιόραμα

23 Αυγούστου 2013

Τέσσερις εμβληματικές ταινίες των αδελφών Ταβιάνι παρουσιάζει στο δωδέκατο «εσωτερικό αφιέρωμά» του το Ταινιόραμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, από το Σάββατο 24 έως και την Τρίτη 27 Αυγούστου, στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν». Ανάμεσά σε αυτές και η τελευταία τους δημιουργία, Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει, καμπή στην καριέρα τους και φυσικά βραβευμένη.

Σάββατο 24/8, Πατέρας αφέντης (Padre Padrone, 113’, 1977)

Χρυσός Φοίνικας Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών γι’ αυτή την πραγματική ιστορία του Γκάβινο Λέντα, ενός χωριατόπαιδου και γιου βοσκού από τη Σαρδηνία, που κατάφερε ν’ αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τη σκληρότητα, τη βαρβαρότητα, τη μιζέρια και την οπισθοδρομικότητα του πατέρα τους και της κοινωνίας στην οποία μεγάλωσε, και να γίνει διακεκριμένος επιστήμονας.

Προβολές: 21.00, 23.00

Κυριακή 25/8, Η νύχτα του Σαν Λορέντσο  (La Notte di San Lorenzo, 105’, 1982)

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών για την περιπέτεια ομάδας κατοίκων ενός χωριού της Τοσκάνης, που αποφασίζουν να φύγου από τον τόπο τους, όταν μαθαίνει ότι οι Ναζί σκοπεύουν να τον βομβαρδίσουν, ενώ οι Αμερικανοί καταφτάνουν για να τους απελευθερώσουν. Παρά τις διαταγές που έχουν δώσει οι Ναζί, σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην ιταλική επαρχία ώσπου να ενωθούν με τους παρτιζάνους και τους συμμάχους, που διαφαίνεται ότι θα  επικρατήσουν στον πόλεμο.

Προβολές: 21.00, 23.00

Δευτέρα 26/8, Κάτω από τον αστερισμό του σκορπιού (Sotto il Segno dello Scorpione, 100’, 1969)

Οι αδελφοί Ταβιάνι, στην πρώτη σκηνοθετική δεκαετία τους, κινηματογραφούν αυτή την «περίεργη» ιστορία που εκτυλίσσεται σε απροσδιόριστο χρόνο: Άντρες που επέζησαν από ισχυρό σεισμό στο νησί τους, καταφθάνουν σε άλλο νησί, εξίσου σεισμογενές, και προσπαθούν να πείσει τους κατοίκους του να τους ακολουθήσουν στην ενδοχώρα προκειμένου να οικοδομήσουν μια νέα και πιο ασφαλή κοινωνία. Τζιαν Μαρία Βολοντέ και Τζιούλιο Μπρόγκι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Προβολές: 21.00, 23.00

Τρίτη 27/8, Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει (Cesare deve morire, 76’, 2012)

Η κάμερα των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι εισχωρεί στη φυλακή Ρεμπίμπια, στα προάστια της Ρώμης, και καταγράφει τις οντισιόν, τις κουβέντες και τη διανομή των ρόλων, τις προετοιμασίες, και εντέλει το ανέβασμα της παράστασης «Ιούλιος Καίσαρας», με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατουμένους των φυλακών. Η ταινία αποτελεί μια μεταφορά όλο συμβολισμούς, ένα πείραμα, το παιχνίδι αναμόρφωσης, ή καλύτερα τον άκρως ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης της ελευθερίας, με φόντο το αληθινό περιβάλλον των φυλακών. Πώς δηλαδή κλείνεται ο ρεαλισμός σε πλαίσια,  και μεταγράφεται διαμέσου της τέχνης ενός κλασικού έργου του Σαίξπηρ.

Προβολές: 21.00, 23.00

Η είσοδος σε κάθε προβολή στοιχίζει 5€. Τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δικαιούνται δωρεάν είσοδο δείχνοντας την ταυτότητα της Ένωσης.  

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης: Το έντυπο πρόγραμμα

Facebook Twitter