3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

3 Μαΐου 2012
 
Εστιάζοντας στις σοβαρές απειλές που δέχεται η ελευθεροτυπία σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στους φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία και τον πολιτικό έλεγχο που ασκείται στον Τύπο στην Ουγγαρία, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) εξέδωσε ανακοίνωση για την σημερινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου όπου επισημαίνει:

 
“Η Ουγγαρία έχει δείξει ότι η κινητοποίηση των δημοκρατικών δυνάμεων μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στο κοινό, αλλά οι Ούγγροι συνάδελφοί μας έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν, λόγω της άνευ προηγουμένου πίεσης που δέχονται από την κυβέρνησή τους. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Άρνε Κένιγκ. Η ΕΟΔ καλεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει δράση κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την ΕΕ, με την αιτιολογία ότι η επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα αποτελεί σαφή κίνδυνο παραβίασης των κοινών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει της διάταξης αυτής το Συμβούλιο μπορεί να αναστείλει τα δικαιώματα του εμπλεκόμενου κράτους-μέλους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου των εκπροσώπων της στο συμβούλιο.
“Δυστυχώς, στην Τουρκία αυτή η πίεση είχε ακόμη μικρότερο αντίκτυπο μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο A. Κένιγκ, “αλλά η οργανωμένη δράση μας για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, έχει  θέσει την Τουρκία ψηλά στην ατζέντα των ενώσεων-μελών της ΕΟΔ”.
Ως μέρος της εκστρατείας της ΕΟΔ για την απελευθέρωση των Τούρκων δημοσιογράφων, η Ομοσπονδία έχει ενθαρρύνει τα μέλη της να «υιοθετήσουν» ένα φυλακισμένο δημοσιογράφο, μέσω της επίδειξης αλληλεγγύης και υποστήριξης προς αυτόν τον δημοσιογράφο μέχρι την απελευθέρωσή του, παρακολούθηση των εξελίξεων της υπόθεσής του, και προβολή του ζητήματος σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Μέλη της ΕΟΔ στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ουγγαρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Σουηδία και στην Ιταλία έχουν ήδη συνδεθεί με φυλακισμένους δημοσιογράφους. Η Ένωση Φιλανδών Δημοσιογράφων και εκπρόσωποι εργαζομένων των Σουηδικών και Νορβηγικών Ενώσεων έχουν επίσης ζητήσει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υιοθεσίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 30 Απριλίου, η ιταλική ένωση δημοσιογράφων Federazione Nationale della Stampa, έστειλε έναν παρατηρητή στη δίκη του «υιοθετημένου» τους δημοσιογράφου, Μπάχα Όκαρ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2010? ο Όκαρ απελευθερώθηκε κατά τη συνεδρίαση, αν και οι κατηγορίες εναντίον του ισχύουν ακόμα και η δίκη θα συνεχιστεί.
 
Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία, ενώ η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων TGS, είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού ελευθερίας με σκοπό την απελευθέρωσή τους και το σεβασμό του κράτους δικαίου. Η ΕΟΔ ανησυχεί για την πίεση και τον εκφοβισμό που ασκείται προς τους Τούρκους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από το συνδικάτο τους, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Θα υπάρξει ειδική συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη κατά την προσεχή Ετήσια Συνέλευση της ΕΟΔ, που θα πραγματοποιηθεί 15-17 Ιουνίου στο Μπέργκαμο.
 

Στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, Ενώσεις Δημοσιογράφων σκοπεύουν να αναδείξουν σε τοπικό επίπεδο και άλλα πιεστικά ζητήματα του κλάδου κατά τη διάρκεια του ετήσιου εορτασμού της Ελευθερίας του Τύπου.

 

Facebook Twitter