24ωρη απεργία την Τρίτη 8 Μαΐου

3 Μαΐου 2007

 

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 8 Μαΐου απαντά ο δημοσιογραφικός κόσμος όλης της Ελλάδας σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να παίζουν με τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, να δυναμιτίζουν τις εργασιακές σχέσεις, να υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να θυσιάζουν την Ενημέρωση στον βωμό της εμπορευματοποίησης.

Οι αδιαφανείς διαδικασίες για την αγορά ομολόγου 130 εκατομμυρίων ευρώ, εικοσαετούς διάρκειας, με χρήματα από τα αποθεματικά του ΤΣΠΕΑΘ, οι χαριστικές ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις εργοδοτών στα Ταμεία αποτελούν κραυγαλέες μεθοδεύσεις για την υπονόμευση του ασφαλιστικού συστήματος των δημοσιογράφων.
Την ίδια στιγμή, σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα οι απολύσεις αυξάνονται, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καταστρατηγούνται συστηματικά και προκλητικά, και το μοντέλο ελαστικής απασχόλησης είναι η νέα εργοδοτική τακτική με στόχο την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Στην ΕΡΤ το καθεστώς ομηρίας συναδέλφων που αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εργάζονται με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου συνεχίζεται, ενώ και όσοι υπέγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί πλήρως.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το δικαίωμα των πολιτών στην ποιοτική ενημέρωση, που πλήττεται από την πολυμέτωπη και μεθοδευμένη αυτή επίθεση, το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., σε συντονισμό με όλες τις αδελφές Ενώσεις και την Π.Ο.Ε.ΣΥ., κηρύσσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία των δημοσιογράφων που εργάζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα μέσα της περιοχής ευθύνης της (εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικά πρακτορεία).  
Η απεργία θα αρχίσει στις 6 π.μ. της Τρίτης 8 Μαΐου και θα λήξει στις 6 π.μ. της Τετάρτης 9 Μαΐου.
Διεκδικούμε:  
 
 
·Να επιστραφούν άμεσα στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. τα 130 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν για την αγορά του δομημένου ομολόγου, με τους νόμιμους τόκους και τις αποδόσεις. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι αναλώσιμα.
·Να κατοχυρωθεί θεσμικά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα διοικούνται  από εκπροσώπους των ασφαλισμένων και όχι από διορισμένους κρατικούς ή κυβερνητικούς υπαλλήλους.
·Να εξασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση η θεσμική εκπροσώπηση όλων των ενώσεων του κλάδου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.
 
Ακόμη ζητούμε:
·Να εγκαταλείψουν οι εργοδότες την τακτική απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και την υποκατάσταση των συμβάσεων εργασίας με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή έργου.
·Την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του νόμου από την ΕΡΤ3, η οποία απασχολεί συναδέλφους χωρίς ασφάλιση και χωρίς συμβάσεις εργασίας και δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως τους δημοσιογράφους που υπέγραψαν σύμβαση αορίστου χρόνου.
·Σταθερή απασχόληση και πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους.
·Πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
·Την εξασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης και της ελεύθερης και αντικειμενικής πληροφόρησης.  
·Τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
·Την διακοπή των απολύσεων.
 
Συνάδελφοι,
η αγωνιστική συμμετοχή όλων, μελών και μη μελών της Ένωσης, στην απεργία της 8ης Μαΐου είναι κρίσιμη.
·Δεν επιτρέπουμε παιχνίδια με τα χρήματα των Ταμείων μας.
·Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του επαγγέλματος.
·Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Ενημέρωση.
 
 
 
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter