24ωρη απεργία την Τρίτη 15 Μαΐου

11 Μαΐου 2007

 

Με νέα 24ωρη απεργία στις 15 Μαΐου, ο δημοσιογραφικός κόσμος της Μακεδονίας – Θράκης ενώνει τη φωνή του με όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και δίνει ηχηρή απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να παίζουν με τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, να δυναμιτίζουν τις εργασιακές σχέσεις και να υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Οι αδιαφανείς διαδικασίες για την αγορά ομολόγου 130 εκατομμυρίων ευρώ, εικοσαετούς διάρκειας, με χρήματα από τα αποθεματικά του ΤΣΠΕΑΘ, οι χαριστικές ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις εργοδοτών στα Ταμεία αποτελούν κραυγαλέες μεθοδεύσεις για την υπονόμευση του ασφαλιστικού συστήματος των δημοσιογράφων.

Την ίδια στιγμή, σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα οι απολύσεις αυξάνονται, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καταστρατηγούνται προκλητικά, και το μοντέλο ελαστικής απασχόλησης απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις.

Στην ΕΡΤ οι παρανομίες της Διοίκησης συνεχίζονται: κρατούν σε ομηρία συναδέλφους που αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εργάζονται με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, χωρίς μάλιστα ασφάλιση. Δεν έχουν αποκαταστήσει πλήρως τους δημοσιογράφους που υπέγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αντίθετα επιχειρούν συνεχώς να επιβάλουν βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, συντονιζόμενη με όλες τις αδελφές Ενώσεις και την Π.Ο.Ε.ΣΥ., η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και κηρύσσει 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων που εργάζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα μέσα της περιοχής ευθύνης της (εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικά πρακτορεία).  

Η απεργία θα αρχίσει στις 6 π.μ. της Τρίτης 15 Μαΐου και θα λήξει στις 6 π.μ. της Τετάρτης 16 Μαΐου.

  

Διεκδικούμε:  

  

 • Να επιστραφούν άμεσα στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. τα 130 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν για την αγορά του δομημένου ομολόγου, με τους νόμιμους τόκους και τις αποδόσεις. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι αναλώσιμα.
 • Να κατοχυρωθεί θεσμικά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα διοικούνται  από εκπροσώπους των ασφαλισμένων και όχι από διορισμένους κρατικούς ή κυβερνητικούς υπαλλήλους.
 • Να εξασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση η θεσμική εκπροσώπηση όλων των ενώσεων του κλάδου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.

 Ακόμη ζητούμε:

 • Να εγκαταλείψουν οι εργοδότες την τακτική απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και την υποκατάσταση των συμβάσεων εργασίας με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή έργου.
 • Την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του νόμου από την ΕΡΤ3, η οποία απασχολεί συναδέλφους χωρίς ασφάλιση και χωρίς συμβάσεις εργασίας και δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως τους δημοσιογράφους που υπέγραψαν σύμβαση αορίστου χρόνου.
 • Τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Η ΕΡΤ-3 αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα για το αντίθετο.
 • Σταθερή απασχόληση και πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους.
 • Πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 • Την εξασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης και της ελεύθερης και αντικειμενικής πληροφόρησης.  
 • Την διακοπή των απολύσεων.

 Συνάδελφοι,

η αγωνιστική συμμετοχή όλων, μελών και μη μελών της Ένωσης, στην απεργία της 15ης Μαΐου είναι κρίσιμη.

 • Δεν επιτρέπουμε παιχνίδια με τα χρήματα των Ταμείων μας.
 • Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του επαγγέλματος.
 • Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Ενημέρωση. 

  

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter