Η ΕΟΔ καταγγέλλει κρούσμα περιορισμού της Ενημέρωσης στην Ειδομένη

24 Φεβρουαρίου 2016

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) ανάρτησε την παρακάτω ανακοίνωση για το νέο κρούσμα περιορισμού της δημοσιογραφίας στην Ειδομένη:

Την απομάκρυνση δημοσιογράφου και τηλεοπτικού συνεργείου από τον καταυλισμό της Ειδομένης, χθες, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, νωρίς το πρωί, ανέφερε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) το μέλος της, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Γύρω στις 5.30 π.μ., η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε από τηλεοπτικό συνεργείο του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, στο οποίο συμμετείχαν η δημοσιογράφος Αφροδίτη Σπηλιώτη (μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ), ένας εικονολήπτης και ένας ηχολήπτης, να απομακρυνθούν από το στρατόπεδο «για λόγους ασφαλείας». Το συνεργείο μετακινήθηκε πράγματι έξω από την περίμετρο του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε σημείο από το οποίο θα μπορούσε να έχει εποπτεία της Αστυνομικής επιχείρησης που θα εξελισσόταν. Ωστόσο οι αστυνομικοί τούς ζήτησαν να πάρουν το όχημά τους και να μετακινηθούν σε σημείο περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά, επικαλούμενοι εκ νέου «λόγους ασφαλείας». Όταν η δημοσιογράφος και το συνεργείο αρνήθηκαν να μετακινηθούν, οι αστυνομικοί τούς ζήτησαν να παραδώσουν τις ταυτότητές τους και να ακολουθήσουν το περιπολικό ως το αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Ύστερα από λίγα λεπτά οδήγησης, το περιπολικό σταμάτησε, οι αστυνομικοί επέστρεψαν στα μέλη του συνεργείου τις ταυτότητές τους, λέγοντάς τους ότι έλεγξαν τα στοιχεία τους καθ’ οδόν και ζητώντας τους να μην επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Έπειτα από ισχυρές αντιδράσεις οργανώσεων και άλλων δημοσιογράφων, η Αστυνομία επέτρεψε σε εκπροσώπους του Τύπου να πλησιάσουν ξανά στον καταυλισμό, σε απόσταση όμως που θα επέτρεπε μόνο κάποια γενικά πλάνα από την αστυνομική επιχείρηση:  Αφγανοί πρόσφυγες που δεν επιτρεπόταν να περάσουν τα σύνορα και είχαν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή απομακρύνονταν από την Αστυνομία και οδηγούνταν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Η ΕΟΔ αποδοκιμάζει έντονα την τακτική που ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές για να περιορίσουν την ελευθερία δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονταν υπέρ του Δημοσίου δικαιώματος στην Ενημέρωση. Η ΕΟΔ, όπως έκανε με ανάλογο παρόμοιο περιστατικό στην Ειδομένη, τον περασμένο Δεκέμβριο, θα αναφέρει το χθεσινό γεγονός στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων όπως και στην ομάδα Χαρτογράφησης της Ελευθερίας του Τύπου.

Facebook Twitter